Blogg: Är lärarnas löner och löneutveckling i övningsskolorna värda det arbete som utförs?

I övningsskolorna övergick man till ett nytt lönesystem (UPJ) hösten 2007. I det nya lönesystemet ersattes de årliga löneökningarna med ett system som bedömer varje arbetstagares krav för arbetsuppgifterna (kravnivåer) samt en personlig prestationsbedömning (prestationsprocent). Utgångspunkten för reformen var bra, eftersom den höjde allas löner och tog bättre hänsyn till arbetskraven och den personliga prestationen än det tidigare systemet.

År 2010 ändrades lönesystemet till universitetets lönesystem (YPJ) i samband med universitetsreformen, men det förblev oförändrat i denna förändring. Under 2010-talet har små förändringar införts i lönesystemet, såsom införandet av kravtillägg och utvecklingen av bedömningsskalorna för den personliga prestationen.

Vid tolkningen av enkätens resultat framkom tydligt lärarnas missnöje med det nuvarande lönesystemet och lönerna.

Hur har systemet då fungerat i övningsskolorna? Statistiska publikationer som behandlar universitetets lönesystem ger sitt eget svar på detta, eftersom dessa publikationer behandlar utvecklingen av kravnivåer och prestationsprocenten i övningsskolorna separat. För närvarande finns det uppgifter från år 2012 till år 2023 i de statistiska publikationerna.

Från år 2012 till år 2023 har det inte skett någon utveckling av kravnivåerna för alla lärare i övningsskolorna, utan medelvärdet har förblivit nästan detsamma. Man kan snarare tala om en liten nedgång. År 2012 var medelvärdet 5,84 och år 2023 var det 5,81.

Den personliga löneandelen som är relaterad till den personliga prestationen har utvecklats ungefär på samma sätt som kravnivåerna, det vill säga ingen stor förändring i medelvärdet kan observeras. För all del har procenten stigit något under de senaste åren, från år 2020 till år 2023.

Enligt de statistiska publikationerna har den kumulativa totala lönen för alla lärare i övningsskolorna utvecklats med 7,58 % från år 2012 till år 2023. Under samma period har det skett kumulativa avtalsökningar på totalt 15,56 %. Löneutvecklingen har alltså tydligt halkat efter löneökningarna, och lönernas köpkraft har inte förblivit konkurrenskraftig jämfört med den övriga kostnadsnivån.

Hur upplever då lärarna i övningsskolorna det nuvarande lönesystemet? Suomen Harjoittelukoulujen Opettajat (Finlands lärare i övningsskolorna) genomförde en enkät hösten 2023 om lönesystemet och lönerna i övningsskolorna. I samma enkät fanns också möjlighet att ge feedback på beskrivningarna av kravnivåer och personlig prestation i arbetsavtalet för övningsskolorna och deras funktionalitet. Vi fick 252 svar på enkäten, vilket innebär att cirka en tredjedel av undervisningspersonalen i övningsskolorna svarade på enkäten.

Vid tolkningen av enkätens resultat framkom tydligt lärarnas missnöje med det nuvarande lönesystemet och lönerna. Enligt svaren har kravnivåsystemet inte utvecklats och det har inte skett någon större utveckling i den personliga löneandelen när man granskar alla lärare i övningsskolorna. Lönesystemet anses inte ta hänsyn till alla faktorer som påverkar arbetskraven. Den personliga löneandelen upplevs inte tillräckligt väl ta hänsyn till den kompetensutveckling som sker baserat på arbetstagarens arbetserfarenhet.

Enligt universitetets och övningsskolans arbetsavtalsbestämmelser är målet med lönesystemet (YPJ) att främja rättvis lönesättning, förbättra övningsskolornas lönekonkurrenskraft som arbetsgivare samt stödja personalens kompetensutveckling och ansökan till mer krävande uppgifter, uppmuntra personalen till bättre arbetsresultat samt utveckla och förbättra ledarskapet och chefskapet.

Man kan med rätta säga att många av de ovan nämnda målen för lönesystemet inte har framskridit tillräckligt. Särskilt när man granskar rättvis lönesättning och lönekonkurrenskraften som arbetsgivare för lärare i övningsskolorna. Detta har redan synats i rekryteringen av ny personal. Vi är inte längre ett särskilt attraktivt alternativ för jobbsökande, när löneutvecklingen under karriären har varit mycket dålig.

Jukka Hella

Ordförande för Suomen Harjoittelukoulujen Opettajat (Finlands lärare i övningsskolorna)