Universitetens allmänna kollektivavtal gäller till slutet av mars 2022. Vid förhandlingarna representeras universitetsarbetsgivaren av Bildningsarbetsgivarna och de universitetsanställda av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf, Fackförbundet Pro samt Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. FOSU är den klart största huvudavtalsorganisationen; vid universiteten finns fler än 18 000 medlemmar som hör till förbund i Akava.
Kollektivavtalet tillämpas på nästan alla som arbetar vid universiteten. Till exempel Helsingfors universitet har endast fyra arbetsgivarrepresentanter (rektorn, förvaltningsdirektören, personaldirektören och kvestorn) och kanslern som avtalet inte tillämpas på.
Den allmänna arbetsmarknadssituationen påverkar och påverkar inte
Under hösten har kollektivavtalsförhandlingar förts i flera branscher inom den privata sektorn. Man har också nått lösningar och linjen för generellt lönepåslag har börjat ta form. Den offentliga sektorns (kommun- och statssektorerna) kollektivavtalsförhandlingar inleddes genast efter julsemestrarna. Den offentliga sektorns förhandlingsmål gäller framför allt löneförhöjningar.
Vid kollektivavtalsförhandlingar har löntagarorganisationer för vana att eftersträva löneförhöjningar som tryggar köpkraften. Så även inom universitetssektorn. De andra avtalsbordens lönelösningar följs och bedöms noggrant. Med undantag för lösningar som gäller nivån på höjningarna och avtalsperiodens längd påverkar arbetsmarknadssituationen knappt alls de övriga förhandlingsmålen för universitetens kollektivavtal.
Förbunden inom universitetssektorn har berett egna kollektivavtalsmål hela den gångna hösten och FOSU har sammanställt dessa mål. På så sätt strävar man efter att med avtalsmål som skräddarsytts för högskolevärlden nå förbättring i villkoren för de universitetsanställdas anställningsförhållande, det vill säga förbättra förutsättningarna för arbetet. Också arbetet inom arbetsgrupperna som avtalats i kollektivavtalet fokuserar enbart på universiteten, varmed man kan sätta sig in till exempel i problemen som gäller taket för undervisningstimmarna och kontaktundervisning som används vid universiteten.
Beredskap på strejk som stöd för förhandlingarna
När kollektivavtalsförhandlingarna närmar sig bereder man sig också på strejk. Det betyder särskilt att man så öppet och tidsenligt som möjligt berättar för medlemmarna hurdana saker som eftersträvas i förhandlingarna och hur förhandlingarna framskrider. I beredskapen att strejka ingår också stöd för de universitetsspecifika strejkkommittéernas verksamhet och utbildning av dem. Beredskapen på strejk höjs också med samarbete mellan FOSU-förbunden och med samarbete mellan huvudavtalsorganisationerna FOSU, JHL och Pro.
Kollektivavtalsförhandlingarna våren 2022 förs under sloganen VI ÄR UNIVERSITETET. Sloganen har använts sedan 2010, och år 2018 var universitetsfolket för första gången i Finlands historia tvungna att också gå i strejk under den. När du ser sloganen vet du att det just nu förhandlas om att förbättra de universitetsanställdas arbetsvillkor!
Anna Zibellini, arbetsmarknadsjurist