Översättning av Microsoft Copilot.
Personalen vid Tammerfors universitet gick ut i strejk för löneökningar och bevarande av undervisningstimtaken. Den 24 timmar långa strejken började på onsdag den 7 maj klockan 00.01 och slutar klockan 23.59.
”Vår personal har arbetat enormt mycket under de senaste åren, ofta under mycket svåra förhållanden, för universitetets och hela samhällets bästa. Vi anser att vi har förtjänat löneökningar i linje med den allmänna nivån,” betonar Mika Mattila, strejkledare från Tammerfors universitet.
Konsekvenserna av att ta bort timtaket för kontakttid från kollektivavtalet är oroande.
Undervisningstimtaken är en väsentlig och viktig skyddsmekanism inskriven i kollektivavtalet, som skyddar undervisnings- och forskningspersonalen från att bli överbelastade på jobbet. Bildningsbranschen (Sivista), som representerar universitetsarbetsgivarna, driver på för att ta bort dem.
”Detta skulle leda till en ökad arbetsbelastning för undervisningspersonalen, som redan nu arbetar på gränsen av sin uthållighet för att utföra sina uppgifter väl.”
Strejken påminner om att universitetet är lika med dess personal och att kvaliteten på undervisning och forskning samt de anställdas välbefinnande och lönenivå måste säkerställas.
Förhandlingar om kollektivavtalet för de 35 000 universitetsanställda har pågått sedan början av februari. I mitten av april hänsköts arbetskonflikten till den riksmedlaren. Hittills har ingen lösning nåtts och medlingen fortsätter på torsdag den 8 och fredag den 9 maj.
Strejker inom universitetssektorn är sällsynta. Senast universitetsanställda strejkade var för sju år sedan vid Helsingfors universitet.
Varför strejk? Arbetskonflikten i ett nötskal
- FOSU strävar efter löneökningar som förbättrar köpkraften och lösningar på den ökade arbetsbelastningen för personalen i universitetskollektivavtalsförhandlingarna.
- Universitetsanställda har inte erbjudits löneökningar i linje med den allmänna nivån.
- Bildningsbranschen (Sivista), som representerar universitetsarbetsgivarna, driver på för att ta bort undervisningstimtaken.
- Undervisningstimtaken är en väsentlig och viktig skyddsmekanism inskriven i kollektivavtalet, som skyddar undervisnings- och forskningspersonalen från att bli överbelastade på jobbet. Undervisningstimtaken är viktiga för alla FOSUs universitetssektorns fackförbund som representerar undervisnings- och forskningspersonal.
- Förhandlingar har pågått intensivt sedan början av februari och avtalsperioden slutade i slutet av mars. Trots aktiva förhandlingar hittades inga lösningar vid förhandlingsbordet. I mitten av april hänsköts arbetskonflikten till riksmedlaren.
- Som lösning har FOSU föreslagit exempelvis lokala avtal och arbetsgruppsarbete baserat på forskning och expertis för att undersöka hur arbetstidsbestämmelserna kan utvecklas från ett universitetsbaserat perspektiv.
Aktuell information om medlingen finns också på JUKOs Facebook (på finska).
Universitetsfakta 2025
- Avtal | Allmänt kollektivavtal för universitet och bestämmelserna om övningsskolor
- Avtalsperiod | 1.4.2023 – 31.3.2025
- Huvudavtalsorganisationer | FOSU, Fackförbundet Pro, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Bildningsbranschen
- FOSUs förhandlare | förhandlingschef Katja Aho (FOSU), universitetsdelegationens ordförande, verksamhetsledare Tarja Niemelä (Professorsförbundet), specialsakkunnig Hanna Tanskanen (Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ), förhandlingschef Petri Toiviainen (Högskoleutbildade samhällsvetare YKA) och förhandlingschef Reetta Kuosmanen (Forskarförbundet)
Vad är FOSU?
- Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf representerar 200 000 arbetstagare i 35 Akava-medlemsförbund genom sina arbets- och tjänstekollektivavtal.
- JUKO förhandlar om arbets- och tjänstekollektivavtalens villkor i kommunerna, på välfärdsområdena, hos staten, vid universiteten, i den evangelisk-lutherska kyrkan samt i Yritysjaosto, Nationalgalleriet och Arbetshälsoinstitutet.
- På arbetsplatsen förhandlar 3 500 FOSU-ombudsmän lokalt och representerar medlemmar i alla FOSU-fackföreningar.
- Offentliganställda, mellanchefer eller chefer: hitta ditt fackförbund! www.jaseneksi.fi/sv
- www.juko.fi