Kollektivavtalet tryggar alla universitetsanställda bättre arbetsvillkor än vad lagen ger.

Nuvarande kollektivavtal för universiteten

Blogg

Blogg: Genom förhandlingar och överenskommelser – men också med kollektiv styrka om det behövs

FOSU (JUKO) och dess medlemsförbund har som princip att alltid förhandla och komma överens. Förhandlingarna kan dock av en eller annan orsak hamna i ett …

Blogg: Fler resurser för undervisning och forskning

Universiteten har alltid spelat en viktig roll som producenter av ny kunskap. Fortfarande bedrivs en stor del av den vetenskaplig forskningen vid universiteten. Många företag …

Tar vi universitetens arbetstidsavtal 30 år tillbaka i tiden?

Sivistas styrelsemedlem och rektor för Helsingfors universitet, Sari Lindblom, har öppnat en spektakulär offentlig debatt om kollektivavtal vid universiteten. Artikeln visar med pinsam tydlighet hur långt universitetsledningen …

Kollektivavtalet i ett nötskal

Antalet undervisningstimmar har en övre gräns

I arbetsplanen görs en överenskommelse om hur arbetstiden fördelas mellan undervisning, forskning och övriga uppgifter Universitetens lärare och forskare kan inte tilldelas mer undervisningstimmar än vad som är bestämt i arbetsplanen och kollektivavtalet. Kontaktundervisningen i undervisningsinriktade uppdrag kan vara maximalt 394 timmar.   I praktiken innebär detta att den som ger maximal mängd kontaktundervisning i princip …

Så här förhandlas din lön

Universitetens lönesystem har avtalats i kollektivavtal Lönenivåer, deras beräkningsgrunder eller till exempel en minimilön är inte lagstadgade utan lönen och arbetsvillkoren bestäms i kollektivavtalet. Universitetens lönesystem har avtalats i universitetens kollektivavtal. Tanken är att skapa ett lönesystem specifikt anpassat för universitet.  Universitetets löner består i huvudsak av två delar: en lönedel baserad på uppdragens kvalifikationsnivå …