FOSU (JUKO) och dess medlemsförbund har som princip att alltid förhandla och komma överens. Förhandlingarna kan dock av en eller annan orsak hamna i ett dödläge. I sådana fall behövs medlemmarnas kollektiva styrka.
Arbetsstridsåtgärderna är inte ett mål i sig, och inget fackförbund inleder förhandlingar i syfte att strejka. Arbetsstridsåtgärderna är alltid en sista utväg, en avsiktlig påtryckning för att påskynda förhandlingarna och nå ett rättvist och skäligt resultat för arbetstagarna.
Avtalslösheten är vanligt förekommande på arbetsmarknaden. Om förhandlarna inte når ett förhandlingsresultat som accepteras av parterna som ett nytt kollektivavtal inom tidsfristen övergår hela sektorn till ett avtalslöst tillstånd. I en situation med avtalslöst tillstånd är stridsåtgärderna ett lagligt och tillåtet påtryckningsmedel om förhandlingarna inte går framåt.
Det allmänna kollektivavtalet för universiteten gäller till och med den 31 mars 2025. Fram till dess kommer förhandlingar att föras i syfte att uppnå ett bra förhandlingsresultat för de universitetsanställda.
Strejk är inte den enda arbetsstridsåtgärden som kan vidtas. Andra metoder är till exempel marscher, demonstrationer, förbud mot övertids- och skiftbyte samt ansökningsförbud.
FOSU:s strejkkommitté vid universiteteten har gått igenom olika scenarier och förberett lämpliga modeller för stridsåtgärder. Innan stridsåtgärder kan vidtas krävs ett beslut av facket. I FOSU fattas beslutet både av facket och av FOSU:s ledning.
Strejker är inte heller helt okända inom universitetssektorn. År 2018 var Helsingfors universitet det första universitetet i den finska arbetsmarknadshistorien som gick ut i strejk. Strejkhotet omfattade flera universitet, och stödstrejker hade redan utlysts innan ett avtal slutligen nåddes. Vid den tidpunkten spelade den kollektiva styrkan en obestridlig roll för att få till stånd ett avtal.
Maija Holma
förhandlingschef
Natur-, miljö- och skogsvetareförbundet Loimu