Yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos varhain sunnuntaiaamuna.
Neuvottelutulos koskee noin 34 000:ta yliopistojen palkansaajaa.
Seuraavaksi tuloksen käsittelevät neuvotteluosapuolten hallinnot. Yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta sopivat JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista.
Kerromme sopimuksen sisällöstä, kun kaikkien osapuolten hallinnot ovat käsitelleet sen.
Yliopistojen yleinen työehtosopimus päättyi 31. maaliskuuta, joten sopimuksettomaan tilaan yliopistolaiset siirtyivät 1. huhtikuuta.
Neuvottelut uudesta sopimuksesta alkoivat 11. helmikuuta.
Yliopisto faktat
Sopimukset | Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus
Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijät)
Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista
Miksi työehtosopimusneuvottelut?
Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat työehtosopimukseen useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa.
Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöajasta ja muun asiantuntijahenkilöstön työaika- ja lomamääräyksistä. Työehtosopimus määrittää vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
Työehtosopimukseen sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.