Blogg

Blogg: Universitetspersonalen har förtjänat rättvisa löneökningar enligt den allmänna linjen

Universitetsforskarnas högkvalitativa forskning och den undervisning som baseras på den möjliggör Finlands konkurrenskraftiga utvecklings- och innovationsverksamhet. Undervisningen vid universiteten baseras på forskning, och när forskningsnivån höjs, höjs också kompetensnivån. I kollektivavtalsförhandlingarna strävar FOSU efter allmänna löneökningar som förbättrar köpkraften för alla universitetsanställda. Med detta vill vi säkerställa att lönerna och arbetsvälmåendet även i framtiden är …

Blogg: Att lösa forskarkarriärens attraktionskraft och landets konkurrenskraft

Finland behöver desperat tillväxt. Tillväxten skapas av kunniga och innovativa proffs. Högskolorna utbildar dessa proffs och på högskolorna arbetar högklassiga proffs som skapar tillväxt och innovationer. Även i slutrapporten från Risto Murtos arbetsgrupps Kasvuriihi-projekt har detta lyfts fram och konstaterats att den nyskapande forskning som bedrivs vid högskolorna utgör grunden för både högkvalitativ undervisning och …

Blogg: Är lärarnas löner och löneutveckling i övningsskolorna värda det arbete som utförs?

I övningsskolorna övergick man till ett nytt lönesystem (UPJ) hösten 2007. I det nya lönesystemet ersattes de årliga löneökningarna med ett system som bedömer varje arbetstagares krav för arbetsuppgifterna (kravnivåer) samt en personlig prestationsbedömning (prestationsprocent). Utgångspunkten för reformen var bra, eftersom den höjde allas löner och tog bättre hänsyn till arbetskraven och den personliga prestationen …

Blogg: Universitetens undervisnings- och forskningspersonals löneutveckling har varit i en svacka på alla karriärnivåer för länge

Förhandlingarna om kollektivavtal för universitetssektorn pågår för närvarande. Om inget förhandlingsresultat nås senast den 31 mars kommer universitetsanställda och arbetsgivare att hamna i ett tillstånd utan avtal. Nu är det dags att ge det arbete som universitetsanställda utför det värde det förtjänar – även i form av lön. Huvudmålet för förhandlingsorganisationen FOSU (JUKO), som representerar …

Blogg: Förtroendeman stärker organisationen i vardagen och vid förändringar

Antalet förtroendemän och deras bakgrund diskuteras sällan i vardagen. Arbetsplatsens förtroendemannasystem, liksom antalet huvudförtroendemän och deras bakgrund, har utvecklats till sin nuvarande form över tid. Det är svårt att bedöma aktualiteten av arrangemangen vid olika universitet utifrån vår erfarenhet. Det är säkert att lokal kännedom och kulturell kompetens är verkligt betydelsefulla faktorer. Lokal kännedom om …

Blogg: Nåt är fel, allvarligt fel i Finland

Den löneförhöjning på 10–15 % som en direktör när som helst kan förhandla fram – dessutom med ganska mediokert ledarskap, är som vanligt att omöjligt att uppnå för andra. Tidpunkten för förhöjningar är aldrig rätt, antingen är vi på väg in i sämre tider, djupt nere i svackan eller så har vi inte riktigt repat …

Blogg: Genom förhandlingar och överenskommelser – men också med kollektiv styrka om det behövs

FOSU (JUKO) och dess medlemsförbund har som princip att alltid förhandla och komma överens. Förhandlingarna kan dock av en eller annan orsak hamna i ett dödläge. I sådana fall behövs medlemmarnas kollektiva styrka. Arbetsstridsåtgärderna är inte ett mål i sig, och inget fackförbund inleder förhandlingar i syfte att strejka. Arbetsstridsåtgärderna är alltid en sista utväg, …

Blogg: Fler resurser för undervisning och forskning

Universiteten har alltid spelat en viktig roll som producenter av ny kunskap. Fortfarande bedrivs en stor del av den vetenskaplig forskningen vid universiteten. Många företag satsar naturligtvis stort på forskning och produktutveckling, t.ex. inom läkemedels- och militärindustrin. Trots detta är det fortfarande universitetsforskningen som ligger till grund för de flesta innovationerna. Vid sidan av forskningen …

Tar vi universitetens arbetstidsavtal 30 år tillbaka i tiden?

Sivistas styrelsemedlem och rektor för Helsingfors universitet, Sari Lindblom, har öppnat en spektakulär offentlig debatt om kollektivavtal vid universiteten. Artikeln visar med pinsam tydlighet hur långt universitetsledningen har kommit från den verklighet som råder inom universitetsvärlden. Jag för min del vill gärna tro att det bara handlar om okunskap och inte om kollektivavtalsagendan. Lindbloms ordval verkar göra …

Visstidsanställningar – en evighetsfråga?

Visstidsanställningar vid universiteten är ett av mina varaktiga intressebevakningsteman, eftersom det är en så betydande sak just inom universitetssektorn. Vid universiteten har grovt taget 70 procent av undervisnings- och forskningspersonalen visstidsanställningar. När det gäller övrig personal är situationen lyckligtvis något bättre, men inte nödvändigtvis ännu tillfredsställande den heller. I Forskarförbundets förfrågningar nämner medlemmarna gång på …